Verijälki

Loma loppui ja ihanan vapaat ajat koirien kanssa. Ekalla työviikolla Urho vähän reagoikin tylsiin päiviin, parina iltana se palasi pikkupentuaikojen puuhiin ja repi sanomalehtiä, järsi mattoa sun muuta pientä, jos huomiota ei tippunut. Ihmisväen työnaloituskooma ei ainakaan auttanut asiaa.. Onneksi viikonlopulle oli luvassa jotain jännää, me nimittäin päästiin kokeilemaan mejää, eli verijälkeä! Metsästyskoirien jälki/verijälki on mulle täysin tuntematonta aluetta, joten oli tosi mielenkiintoista päästä kuulemaan siitäkin lajista, ja näkemään miten Urho reagoi vereen. Vieno eksyi kerran vahingossa verijäljelle metsässä, ja oli siitä aika kauhuissaan.

vakava

Vakavailmeinen (=väsynyt) miekkonen verijäljen jälkeen.

Päivän aluksi saimme kattavan selostuksen mejästä lajina. Mitä välineitä vaaditaan, miten jäljet tehdään ja niin edelleen. Avoimen luokan kokeessa jäljen mitta on noin 900 metriä sisältäen kaksi 90 asteen kulmaa. Jälki on 12h vanha. Näissä treeneissä jäljet olivat tuoreita, sillä meitä opastettiin myös jäljen tekemiseen käytännössä. Jokaiselle koiralle tehtiin reilun 100 metrin suora jälki ja kahvitauon jälkeen lähdettiin niitä ajamaan.

Urho tiesi selvästi, että jälkihommiin tässä ollaan menossa, nenä oli maassa heti metsän puolelle astuttaessa. Aloituskohtaan oli pirskoteltu verta, ja Urho jäi sitä tutkimaan häntä ylhäällä, taisi vähän kaivaakin maata ja nuuski hyvin tarkkaan. Tässä vaiheessa vain odoteltiin ja katsottiin mitä jannu tuumaa. Hetken haistelun jälkeen se lähti etenemään jälkeä pitkin, mutta reippaus loppuikin siihen :) Urho oli karvat pystyssä häntään asti, ja se meni hyvin hyvin matalana lähes maata pitkin yhden askeleen kerrallaan, ja välillä ei uskaltanut edetä lainkaan. Kun eteen tuli ehkä 5cm korkea ”puunrunko”, Urho päätti sen olevan näissä oloissa on niin järkyttävä este, että hän ei liiku mihinkään. Ei kuitenkaan luovutettu, vaan kouluttaja kulki Urhon vieressä ja kannusti sitä, ja aina kun se laittoi nenän maahan ja liikkui milliäkään, minä kehuin kovasti. Tarkoitus oli kulkea muutama metri koiran takana, mutta Urho selvästi tarvitsi tukea pystyäkseen jatkamaan, joten kuljin ihan sen perässä. Eteneminen oli sellaista, että se jätti takajalat paikoilleen ja lähes ryömi eteenpäin jälkeä nuuskien, kunnes sitten rohkeni siirtää takajalkojakin eteenpäin.

Jossain jäljen puoltaväliä ennen Urhon mitta täyttyi ja se yritti lähteä karkuun. Tätä en sallinut, vaan rauhoittelin vain. Sen jälkeen se huomasi takana merkkien kerääjät ja jäi vähäksi aikaa puhisemaan. Puhisemisen lopetettuaan se tuusaili jotain omiaan, nosti jalkaa jäljen päälle, ja alkoi hommiin. Jännittäminen ja muu unohtui, ja käsissä oli hyvin töitä tekevä nuorimies :) Pieni machoilu ilmeisesti auttoi, ja Urho totesi että eihän tässä mitään kamalaa tapahdukaan. En tiedä mikä oli ratkaiseva juttu, mutta sen jälkeen se ei enää ollut karvat pystyssä, vaan teki ihan rentona hommia ja oikeasti jäljesti hyvin. Itse lähinnä piti keskittyä siihen, että antoi Urhon tehdä töitä rauhassa. Risukkoisessa kohdassa se hukkasi jäljen, mutta teki hienot kaarrokset, etsi jäljen uudestaan ja jatkoi loppuun asti. Jäljen lopussa oli taas ”makuu”, jolta Urho sai ruokapalkan ja lopuksi vielä leikittiin. Urho oli mukavan rento ja iloinen, eli alun jännitys unohtui täysin :) Korkeintaan se oli vähän pettyneen oloinen, kun jälki ei jatkunutkaan mihinkään.

Ihan mahtavaa oli saada kattava katsaus kokeneelta harrastajalta ja päästä kokeilemaan vierasta lajia. Näillä eväillä uskaltaa jatkaakin. Rankkaa se ainakin oli, miekkonen nimittäin nukkui koko päivän jäljestyksen jälkeen :) Täytyy ehdottomasti kokeilla uudestaan, ja miksei tätä voisi testata tyttöjenkin kanssa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s